Warzenie piwa
Tu opisywane są kolejne warki

Lista artykułów:




Degustacja ciemnego piwa (#7 warka)

    Jak co tydzień - w piątkowy wieczór spotkaliśmy się centrum w celu spożycia kilku butelek złocistego napoju. Oprócz pięciu butelek całkiem udanej szóstej warki, warzonej z użyciem dzikiego chmielu, zabraliśmy jedną  "degustacyjną" butelkę naszego siódmego piwa, w całości zrobionego w Akademiku Justyny.Piwa, do którego mieliśmy duże podejrzenie skwaśnienia....

czytaj więcej...
2007-11-03 18:28:10 - kingkomentarze (0)

#7 warka (ciemne) - butelkowanie

    Pomimo wcześniejszych sygnałów, wieszczących zepsucie #7 piwa, nie miałem sumienia wylać 14 litrów piwka, warzonego w akademiku, do miejskiego systemu kanalizacji.To byłoby nieludzkie zagranie. Dlatego zaryzykowałem i postanowiłem przygotować wszystko tak, jakby #7 piwko miało być tym najlepszym. Wszystkie butelki zostały starannie wysterylizowane i przewiezione do akademika, gdzie...

czytaj więcej...
2007-10-30 00:22:02 - kingkomentarze (0)

Degustacja #6 warki

    Przez to, że nasze piąte piwo okazało się gorsze niż ocet, mieliśmy bardzo długą przerwę w piciu własnoręcznie uwarzonego złocistego napoju. Jednak w zeszły piątek (26.10.07) nareszcie mogliśmy spróbować numeru #6 naszej produkcji.Było to piwo w charakterze jasnego pełnego, co ciekawe z własnoręcznie zebranym, dzikim chmielem.Piwo w...

czytaj więcej...
2007-10-30 00:03:04 - kingkomentarze (0)

#6 warka - butelkowanie, #7 - cicha fermentacja

    We wtorek 16.10.07, czyli dokładnie 10 dni po uwarzeniu naszego szóstego piwa, zdecydowaliśmy się je zabutelkować. Ok. 125g glukozy zostało dodane do trochę ponad 13 litrów piwa. Wyszło nam 27 butelek pysznego i głeboko złocistego napoju. Dziki chmiel który użyliśmy okazał się całkiem niezły. Jest zdecydowanie wyczuwalny, dość...

czytaj więcej...
2007-10-19 16:26:25 - kingkomentarze (0)

#7 warka - czyli studenckie przygody

    Zgodnie z planem w środę 10.10.07 postanowiliśmy uwarzyć nasze siódme piwo, ponieważ zapasy w naszych piwnicach kompletnie się wyczerpały. Duże tempo, jakie sobie narzuciliśmy nadal podtrzymujemy, gdyż warzenie rozpoczęliśmy zaledwie godzinę po tym, jak opróżnił nam się fermentator z #6 warką. Przelaliśmy ją na cichą fermentację. Dosłownie produkcja masowa.Tym...

czytaj więcej...
2007-10-12 20:03:42 - kingkomentarze (6)

#6 warka - nareszcie

    Po ekstremalnie długiej przerwie, postanowiliśmy wreszcie zabrać się do roboty i uwarzyć jakieś piwo. Zwłaszcza, że surowców mamy pod dostatkiem, a skończyły się już nam kompletnie zapasy złocistego napoju. Nie licząc oczywiście 26 butelek poprzedniego kwasu. W zeszły piątek próbowaliśmy nawet drugą butelkę z nieudanej warki, licząc na...

czytaj więcej...
2007-10-07 11:42:08 - kingkomentarze (4)

Pierwsza browarnicka porażka

    Wczoraj wieczorem, dokładnie po trzech tygodniach od uwarzenia, mogliśmy w końcu posmakować odrobinę wspaniale zapowiadającego się piątego piwka. Przy otwarciu butelki nie rozległ się w ogóle syk gazu, co oznaczało, że drożdże kompletnie nie wzięły się do pracy. Za to czuć było zapach zepsutego wina. Jednak jak przystało...

czytaj więcej...
2007-09-29 16:37:40 - kingkomentarze (1)

#5 piwo - czyżby kwas??

    Dzisiaj zabutelkowaliśmy piątą warkę. Dodaliśmy 120g glukozy, bo poprzednim razem 150g okazało się zbyt dużo. Wtedy rozlaliśmy 24 butelki, tym razem 27. Wszystko zapowiadało się wyśmienicie. Brązowa, głęboka barwa, w połączeniu z niesamowitą klarownością piwa, wyglądały zachęcająco. Jednak na powierzchni pływała dziwna, mała, galaretowata, przezroczysta pajęczynka. Do tego po...

czytaj więcej...
2007-09-24 20:12:06 - kingkomentarze (1)

Trzecia partia surowców zamówiona

    W niedzielę zdecydowaliśmy się na zakup kolejnej, tym razem trzeciej partii surowców browarnickich. Zamówiliśmy 10kg słodu oraz trzy paczki drożdży - w sam raz na kolejną serię trzech warek.Ponieważ wciąż chcemy eksperymentować, zakupione zostały cztery rodzaje słodu, z czego dwa nie były przez nas jeszcze wypróbowywane.  Oto lista:słód...

czytaj więcej...
2007-09-18 21:42:55 - komentarze (6)

#5 warka - cicha fermentacja

    Po ośmiu dniach cichej fermentacji, dzisiaj (sobota 15.09.07) o 16:00 nasza #5 warka uwarzona w Hohensteinie (polecam poprzedni artykuł, gdzie pod koniec Cichy wytłumaczył pochodzenie tej nazwy) została przelana na cichą fermentację.    Odfermentowanie jest poprawne, pomiar ekstraktu wykazał 3,5° blg. Oznacza to, że do tej pory piwo ma (12...

czytaj więcej...
2007-09-15 17:27:33 - kingkomentarze (0)

#5 warka zrobiona

Przez te wszystkie Święta i Rocznice, prawie zapomnieliśmy o piwie. Po długiej przerwie udało się w końcu uwarzyć piątą warkę. Tym razem niestety nie było przy tym ani Marka, ani Cichego, gdyż warzenie odbywało się w Werkowie (ciekawostka - w latach okupacji niemieckiej wioska nazywała...

czytaj więcej...
2007-09-12 17:10:29 - kingkomentarze (5)

#4 warka zabutelkowana

Wczoraj w czwartek 23.08 zabutelkowaliśmy nasze czwarte piwo.Marek miał sprawdzić "bulgoty" (ekstrakt liczony w °blg), ale mu się to nie udało.Zaczęło się od tego, że nasze czwarte piwo wyjątkowo mocno się pieniło podczas rozlewu. Być może zbyt wcześnie zakończyliśmy fermentację cichą. Trudno. Dojrzeje w...

czytaj więcej...
2007-08-24 12:24:44 - kingkomentarze (0)

#4 warka przelana na cichą fermentację

W piątek wieczorem (17.08.07), po 6 dobach fermentacji głównej, razem z Justynką przelaliśmy warkę do czystego fermentatora. Młode piwo, które charakterem miało być zbliżone do tego z pierwszej warki, zapowiada się naprawdę pyszne. Będzie bardziej goryczkowe od pierwszego, ale do tego pojawi się delikatny posmak...

czytaj więcej...
2007-08-19 19:09:20 - kingkomentarze (0)

#4 warka - jasne pełne i butelkowanie warki #3

Wczoraj (sobota 11.08.07) postanowiliśmy uwarzyć nasze czwarte piwo. Jako, że piwo z pierwszej warki było wyjątkowo pyszne i znacznie lepsze od piwa #2, postanowiliśmy wrócić do pierwotnego przepisu na "jasne pełne", jedynie lekko go modyfikując. Mianowicie postanowiliśmy zastąpić 250g słodu monachijskiego, ciemniejszym caraamberem.Ponieważ czas szybko...

czytaj więcej...
2007-08-12 22:31:11 - kingkomentarze (5)

Trzecia warka na cichej fermentacji a mi kapie na głowę

    Siedzę sobie w pokoju i rozmyślam o pysznym piwie, jakie ostatnimi czasy warzymy... aż tu nagle zdziwienie.Coś zaczyna mi kapać na głowę. Lekko się zaniepokoiłem, w końcu nie zawsze na głowę leci mi woda z sufitu. Poszedłem więc piętro wyżej wyjaśnić sytuację i poznać przyczynę powodzi w pokoju....

czytaj więcej...
2007-08-07 23:29:15 - kingkomentarze (1)

#3 warka - piwo trochę ciemniejsze

Jako, że domowe piwo mamy już przetestowane i wiemy, że potrafimy zrobić dobrze smakujący złocisty trunek, postanowiliśmy poszerzyć piwne horyzonty i rozpocząć wprowadzanie modyfikacji do receptur i wypróbowywanie coraz to nowszych składników. Celem jest znalezienie idealnego piwa, dokładnie takiego, jakie...

czytaj więcej...
2007-08-04 13:32:59 - kingkomentarze (4)

Paczka z browarnickimi surowcami dostarczona

    Po raz kolejny nie pozostaje mi nic innego, jak tylko pochwalić prędkość działania gości z Browamatora i kurierów z GLS. Towar zamawiałem jeszcze w niedzielę 22.07, dziesięć minut przed północą. Po czym Cichy zrobił transfer z konta bankowego - więc pieniądze...

czytaj więcej...
2007-07-26 10:42:35 - kingkomentarze (6)

Ekonomia warzenia piwa

    Browarnictwo stało się niedawno naszym hobby, a jak wiadomo, hobby czasem potrafi być kosztowne.Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, poniżej postaram się w skrócie wykazać, jakiego rzędu była inwestycja przy otwarciu naszego własnego domowego mikro browaru.Zakup sprzętu browarnickiego2 × fermentator (plastikowe wiadra, przystosowane do kontaktu z żywnością) 1 × kadź rozlewczo-filtracyjna...

czytaj więcej...
2007-07-25 16:07:45 - kingkomentarze (0)

Zakup nowej partii surowców

Ponieważ podczas poprzedniego warzenia piwa wykorzystaliśmy resztę surowców, należy uzupełnić zapasy. Tym razem postanowiliśmy wyprodukować trochę ciemniejsze piwa niż poprzednio, dlatego zwiększyliśmy procentowy udział słodu monachijskiego o liczbie EBC (określającej barwę piwa) 12-17. Dodatkowo postanowiliśmy dodać słód karmelowy (EBC 60-80), który według...

czytaj więcej...
2007-07-23 00:29:35 - kingkomentarze (4)

Przelanie na cichą fermentację

    Druga warka ma już tydzień (19.07.07), a my prawie zapomnieliśmy, że trzeba przelać je do drugiego fermentora.Było już późno, gdy przypomniało mi się, że należy to zrobić, więc Marek stwierdził, że będę musiał poradzić sobie sam.Na szczęście była ze mną Justynka, która przejęła funkcję operatora węża do obciągania...

czytaj więcej...
2007-07-20 13:44:31 - kingkomentarze (0)

Fermentacja burzliwa drugiej warki

Dziesięć godzin od zaszczepienia brzeczki drożdżami, postanowiłem sfotografować to, co dzieje się z piwem podczas fermentacji. Zdjęcie tłumaczy dlaczego zasadne jest określenie "burzliwej fermentacji".Tym razem jednak poziom piany jest odrobinę niższy niż poprzednio. Tylko 3cm....

czytaj więcej...
2007-07-15 11:17:57 - kingkomentarze (1)

Drugie warzenie

    Pierwsza nasza warka stoi na tzw. "cichej fermentacji", więc aby utrzymać ciągłość produkcji, postanowiliśmy nawarzyć drugie piwko.    W czwartek (12.07.07), bogaci w doświadczenie (jeśli można to nazwać jakimkolwiek doświadczeniem), czas zacierania i warzenia postanowiliśmy trochę sobie urozmaicić. Bowiem poprzednim razem podczas przerw w zacieraniu (gdzie utrzymywana jest stała...

czytaj więcej...
2007-07-14 22:19:00 - kingkomentarze (3)
NEWSLETTER
Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, możesz otrzymywać newsletter. Wypełnij poniższe pole:

adres e-mail:

token przepisz token:




STATYSTYKI
  • Dane od: 2007-05-30

  • Odwiedzin: 109034
  • Odsłon: 476273
Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: J.Kubiak