Pierwsze Warzenie
Krok po kroku nasze pierwsze warzenie piwa.

Lista artykułów:




Jak najszybciej dojechać do Promna?

    Na sobotę 27.07 mieliśmy zaplanowaną wizytę u Karoliny na działce w Promnie, jakieś 20 kilometrów od Poznania. Robiła małą imprezę połączoną z grillem, a my postanowiliśmy zabrać tam po raz pierwszy nasze piwa. Każdy po butelce.Z resztą miał być to nasz pierwszy wyjazd pod namiot w tym roku....

czytaj więcej...
2007-07-31 18:57:02 - kingkomentarze (2)

Pierwsza degustacja

    Stało się. Wczoraj (piątek 27.07) wieczorem umówiliśmy się z Cichym i Markiem w mieście. Miałem zabrać ze sobą nasze pierwsze, uwarzone własnymi siłami, piwko - jedną butelkę specjalnie zostawioną do tego celu, napełnioną do 3/4 objętości (ostatnia podczas rozlewania).Będąc już na przystanku PeSTki, postanowiłem sprawdzić, czy mam otwieracz...

czytaj więcej...
2007-07-28 14:21:02 - kingkomentarze (0)

Butelkowanie pierwszego piwa

    Po sześciu dobach od przelania pierwszej warki na fermentację cichą, postanowiliśmy nareszcie zabutelkować nasze pierwsze domowe piwo.Z tego co mawiają doświadczeni piwowarzy, można było przetrzymać fermentujące piwo jeszcze dłużej, pozytywnie wpłynęłoby to na smak, ale z racji, że ciężko jest nam znaleźć dzień, w...

czytaj więcej...
2007-07-15 20:37:45 - kingkomentarze (0)

Fermentacja piwa - wtórna / cicha

Nasza pierwsza warka jest na kolejnym stopniu zaawansowania.Na dzisiaj (09.07.2007), na godzinę 13:00, zaplanowaliśmy procedurę przelania piwa na tzw. cichą fermentację.Polegać ma ona na oddzieleniu młodego piwa od zanieczyszczeń, pozostałych po fermentacji burzliwej.Zanieczyszczeniami takimi mogą być na przykład resztki chmielu, osad ze słodu, ewentualne...

czytaj więcej...
2007-07-09 20:29:19 - kingkomentarze (2)

Fermentacja burzliwa

Najpierw może drobne wprowadzenie. Podczas pierwszego etapu fermentacji - zwanej burzliwą, następuje gwałtowne rozmnażanie się drożdży, które jako paliwa używają węglowodanów rozpuszczonych w brzeczce podczas zacierania. W tym momencie owe drożdże żywiąc się cukrami prostymi - głównie glukozą, wytwarzają alkohol etylowy, duże ilości dwutlenku węgla oraz pewną ilość energii...

czytaj więcej...
2007-07-05 21:04:26 - kingkomentarze (0)

Stało się - Pierwsze warzenie

Po ekstremalnie długich przygotowaniach stwierdziliśmy, że wreszcie jesteśmy gotowi, by dopełnić naszą powinność i pójść w ślady mitycznego nauczyciela - Starego Browarnika.Stało się. Trzeciego lipca Roku Pańskiego 2007, o godzinie 12:00 zebraliśmy się wszyscy u mnie w mieszkaniu, aby rozpocząć nowy etap naszego życia - Browarnictwo.Przyjęliśmy jedną ze...

czytaj więcej...
2007-07-04 12:04:15 - kingkomentarze (1)

Browarnicka paczka dotarła

    We wtorek 19.06 pod wieczór zamówiłem w Browamatorze kilka produktów będących niezbędnymi składnikami przy wyrobie piwa. Między innymi słód jęczmienny, drożdże i chmiel. Jako, że cały podstawowy sprzęt w zasadzie już mamy, czekaliśmy tylko na tą paczkę.     Dzisiaj o 7:30...

czytaj więcej...
2007-06-26 19:05:08 - kingkomentarze (5)

Zakup surowców do wyrobu piwa

W ciągu ostatnich kilku dni poczyniliśmy znaczne postępy, jeśli chodzi o zdobycie kadzi zaciernej. Jest wielka szansa, że pomoże nam nasza koleżanka - Paris. Ma podobno w domu jakiś stary garnek, który służył swego czasu do gotowania pieluch. To jest to !! Myślę, że dzięki temu...

czytaj więcej...
2007-06-19 18:46:33 - kingkomentarze (0)
NEWSLETTER
Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, możesz otrzymywać newsletter. Wypełnij poniższe pole:

adres e-mail:

token przepisz token:




STATYSTYKI
  • Dane od: 2007-05-30

  • Odwiedzin: 109034
  • Odsłon: 476275
Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: J.Kubiak