Sprzęt
Co jest potrzebne aby warzyć piwo

Lista artykułów:




BROWARNICZA PIWNICZKA

Jak zapewne wszyscy wiecie każdy szanujący się browarnik powinien posiadać swoją mniejszą bądź większą piwniczkę w której przechowywane będą oczekujące na wypicie browary. Jako, że dokonaliśmy już zabutelkowania piwa przyszedł czas na znalezienie miejsca gdzie moja część uważonego piwa przeleży 3-tygodniowy okres w którym...

czytaj więcej...
2007-07-15 22:48:06 - cichykomentarze (8)

Browarnicka chłodnia - 'budowla' własnej roboty

Po ostatnich doświadczeniach z gwałtownym przyrostem temperatury zielonego (młodego) piwa, powodowanym przez fermentujące drożdże, utwierdziłem się w przekonaniu, że zbudowanie pojemnika, w którym będzie można utrzymywać stałą, niższą od otoczenia temperaturę, jest wręcz niezbędne. Nasze fermentory są dość dużymi (20 litrów pojemności) wiadrami,...

czytaj więcej...
2007-07-05 22:05:26 - kingkomentarze (2)

Stanowisko browarnicze + butelki

STANOWISKO BROWARNICZE    Ponieważ czas do pierwszego warzenia niemiłosiernie szybko upływa, najwyższa pora kończyć przygotowania.Miejscem gdzie powstawać będą pierwsze litry naszego trunku będzie mój pokój. Temperatury są odpowiednie, bo od 20÷24°C. Początkowo myślałem o piwnicy, jednak dzisiaj rano temperatura tam wynosiła zaledwie 14°C. To za mało dla piwa górnej...

czytaj więcej...
2007-06-29 15:36:24 - kingkomentarze (1)

Mamy fermentory i kadź zacierną

    W czwartek około godziny 14 zadzwonił telefon. Po drugiej stronie usłyszałem uradowanego Marka, który właśnie dostał wiadomość ze sklepu z artykułami gospodarstwa domowego "Wszystko dla gastronomii WAGRA" przy ulicy Wronieckiej w Poznaniu, że zamówione przez niego plastikowe wiadra zostały przywiezione.Umówiliśmy się o 15:00 przy ...

czytaj więcej...
2007-06-23 14:47:08 - kingkomentarze (0)

Kadź filtracyjna własnej produkcji

Kadź filtracyjna to urządzenie, które oddzieli nam, z gorącej brzeczki, cząstki stałe powstałe z wygotowanego słodu, zwiększając klarowność piwa. Nie ma co się łudzić, że domowe piwo będzie tak przezroczyste jak to kupione w sklepie, ale przecież właśnie o to nam chodzi, by wyrabiać piwo w tradycyjny sposób. Oczekujemy, że...

czytaj więcej...
2007-06-07 20:21:55 - kingkomentarze (2)

Podstawowy sprzęt browarnicki

Ażeby rozpocząć swoją browarnicką przygodę będziemy, oprócz surowców, potrzebowali kilku rzeczy:kadź zaciernakadź filtracyjna2 fermentatoryareometrwężyk do 'obciągu' wina/piwachochla browarnickaśrodki dezynfekujące ...

czytaj więcej...
2007-06-07 18:38:07 - kingkomentarze (0)
NEWSLETTER
Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, możesz otrzymywać newsletter. Wypełnij poniższe pole:

adres e-mail:

token przepisz token:




STATYSTYKI
  • Dane od: 2007-05-30

  • Odwiedzin: 109034
  • Odsłon: 476289
Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: J.Kubiak