Nowy Browar

Wstyd, ale od ponad roku nic nie wpisałem na Browarnickiego Bloga...
Zamierzam jednak to niebawem nadrobić. W trakcie tej blogowej nieobecności wiele się zmieniło. Dlatego dosłownie w telegraficznym skrócie postaram się opisać co słychać u Browarników.

  • Ponad rok temu - w marcu 2008 obroniłem magisterkę Cool
  • Również w marcu (dokładnie 19.03.200) zakupiliśmy dość dużą partię surowców, z myślą uwarzenia piwa w naszej nowej Browarnickiej Piwnicy.
  • Niestety Browarnicka Piwnica okazała się totalną klapą. Pomimo naszych wysiłków, włożonych w jej uporządkowanie, nie mogliśmy rozpocząć tam kolejnego etapu browarnickiej przygody. Z jednej strony Ciocia, która zaproponowała nam to miejsce, wciąż zwlekała z usunięciem zupełnie niepotrzebnych gratów z tego pomieszczenia, na dodatek postępowało ciągłe wstawianie kolejnych "mebli". Dochodziła do tego wysoka wilgotność i lekko zatęchła atmosfera, dlatego produkcja piwa w tym miejscu była wysoko ryzykowna. Wysokie wymagania piwa, jeśli chodzi o utrzymanie higieny i sterylności, nie mogły być tam spełnione.
  • Jednak nie poddaliśmy się. W nowowynajętym przeze mnie mieszkaniu jest jedno puste, strychowe  pomieszczenie, które przeznaczyłem na browar. I okazało się to strzałem w dziesiątkę !!
    Miejscówka jest rewelacyjna, nikomu nie przeszkadzamy, możemy tam spokojnie przez 4 godziny oddawać się rytualnemu procesowi produkcji wspaniałego piwa !
  • Wraz z dniem 10 listopada wznowiliśmy warzenie.
  • W grudniu zakupiłem domenę browarnicki.pl. Od teraz Browarnicki Blog ma nareszcie normalny adres Money mouth.
  • Będę musiał przygotować nową wersję bloga i skupić się na całkowitym przeniesieniu na nowy adres. Tak by był jeszcze lepiej znajdowany w Google.
Poniżej zdjęcia nowego BROWARU (jeszcze nie wysprzątane):
nowy Browar u Kinga na strychu


I jeszcze jedno zdjęcie (z pustymi butelkami, czekającymi na złocisty napój naszej produkcji):
nowy browar - puste butelki



Podsumowując, to udało nam się uwarzyć z tego zamówionego rok temu słodu (teoretycznie zwietrzałego) trzy piwka. Dwa standardowe górnej fermentacji oraz jednego PILSA - prawdziwe piwko dolnej fermentacji. To był nasz debiut, jeśli chodzi o Lagery.

Jutro z Cichym i Markiem będziemy degustowali te trzy ostatnio uwarzone piwka, dlatego po weekendzie możecie się spodziewać nowego wpisu.

 

NA ZDROWIE !!

2009-03-12 20:44:11 - kingkomentarze (0)

Komentarze
Skomentuj artykuł: 'Nowy Browar'

dodaj wpis
NEWSLETTER
Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, możesz otrzymywać newsletter. Wypełnij poniższe pole:

adres e-mail:

token przepisz token:




STATYSTYKI
  • Dane od: 2007-05-30

  • Odwiedzin: 106370
  • Odsłon: 463652
Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: J.Kubiak