Degustacja ciemnego piwa (#7 warka)

    Jak co tydzień - w piątkowy wieczór spotkaliśmy się centrum w celu spożycia kilku butelek złocistego napoju. Oprócz pięciu butelek całkiem udanej szóstej warki, warzonej z użyciem dzikiego chmielu, zabraliśmy jedną  "degustacyjną" butelkę naszego siódmego piwa, w całości zrobionego w Akademiku Justyny.
Piwa, do którego mieliśmy duże podejrzenie skwaśnienia.

Była to duża butelka o pojemności 0.65 litra, przy otwarciu której rozległ się lekki huk. Ucieszyło nas to trochę, ponieważ nasza kompletnie nieudana piąta warka nie miała w ogóle gazu.
Niestety okazało się, że gaz, który wyleciał pod wysokim ciśnieniem na samym początku, jest spowodowany "burzliwym transportem", a nie wyśmienitym nagazowaniem piwa.
Piwo to bowiem prawie wcale nie miało gazu. Był ledwie wyczuwalny podczas picia, ale nie było w ogóle w butelce śladów po nim. Nawet nie tworzyła się drobna piana. 

Co ciekawe piwo nie jest całkowicie skwaśniałe, ma tylko lekki cierpki posmak, który póki co przeszkadza, bo piwo nie jest odpowiednio nagazowane. A niegazowane piwo, to niedobre piwo.

Jest szansa, że nagazowanie się zwiększy. Powolny jego przyrost próbuję tłumaczyć tymi drożdżami angielskimi Safale S-04. Być może, tak jak wcześniej twierdziłem, nie ma ich w młodym piwie zbyt wiele. Piwo jest bowiem bardzo klarowne.

Jak na nasz gust nasze piwo jest zbyt "kawowe". Prawie 15% ciemnego słodu caraaroma (czyli w górnej granicy zalecanego przez producenta udziału) to jak na nasze języki chyba jeszcze za dużo.

Przyzwyczajeni jesteśmy do piw "jasnych pełnych", a nasze ciemne piwo jest zbyt gorzkie, ciężkie i kawowe.
Aczkolwiek z pewnością znajdą się miłośnicy takiego rodzaju.
Musimy też poczekać aż  się nagazuje. Wtedy doznania smakowe mogą być zupełnie inne, a na pewno bardziej pozytywne.

Podsumowując:

  • piwo bardzo ciemne, o głębokim, gorzkim, kawowym wręcz aromacie
  • lekki kwaśnawy posmak (ale gdy będzie więcej gazu, z pewnością nie będzie przeszkadzał)
  • angielskie drożdże Safale S-04 trzeba będzie chwilowo odstawić, mamy z nimi złe doświadczenia, może to kwestia naszego braku obycia w innych gatunkach piw?
  • gdyby wyeliminować kwaśny posmak,  z pewnością znalazłoby amatorów
  • piwo mocno klarowne. Nie ma żadnych posmaków drożdżowych.
2007-11-03 18:28:10 - kingkomentarze (0)

Komentarze
Skomentuj artykuł: 'Degustacja ciemnego piwa (#7 warka)'

dodaj wpis
NEWSLETTER
Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, możesz otrzymywać newsletter. Wypełnij poniższe pole:

adres e-mail:

token przepisz token:




STATYSTYKI
  • Dane od: 2007-05-30

  • Odwiedzin: 106370
  • Odsłon: 463647
Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: J.Kubiak